Bazga


lat. Sambucus
Drugi nazivi: bezg, zovina

PORIJEKLO

IZGLED BILJKE
Drvenasta biljka, dok je ponegdje i zeljasta.

VIJEK RASTA
Višetrajnica.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ

TEMPERATURA
Bazga uspijeva u područjima gdje prosječna mjesečna temperatura u listopadu varira od 7,2 do 15 °C. U Hrvatskoj je raširena gotovo posvuda, a dopire do 1.401 m nadmorske visine. Sambucus nigra otporna je na zimsku hladnoću, podnosi do -29 °C u razdoblju mirovanja.

ZRAK

ZALIJEVANJE
Bazga se svrstava u biljne vrste koje imaju visoke potrebe za vodom. Može se uzgajati u područjima koja imaju 700 mm oborina godišnje. Često ju se nalazi uz obale rijeka.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Korijen se bazge prostire plitko te joj je potrebno osigurati dovoljno vlage, osobito u vrijeme rasta plodova - u ljeto. Važan je pažljiv odabir lokacije kako bi se smanjio potencijalni utjecaj suše.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Bazga cvate dosta kasno, od svibnja do kolovoza, stoga rijetko strada od proljetnih mrazova.

RAZMNOŽAVANJE
Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (reznicama). U komercijalne svrhe bazga se vegetativno razmnožava pri čemu se koriste zrele, zelene i poluzelene reznice.

KALENDAR BILJKE   

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Većina se vrsta bazgi navodi kao otrovne biljke. Otrovni su nezreli plodovi Sambucus nigra, a toksini se nalaze i u kori, listovima i mladicama. Sadržava tri toksina - sambunigrin, prunasin i holokalin. Indikatori otrovanja bazgom su mučnina, povraćanje i proljev, bolovi i grčevi u trbuhu.
Cvjetovi bazge su vrlo traženi i koriste se najčešće u sokovima.

ZANIMLJIVOSTI
Biljka služi kao bioindikator jer je rasprostranjena na mjestima gdje je onečišćeni zrak.

NAJČITANIJE