Kamilica


lat. Njemačka=Matricaria recutita (Chamomilla recutita) i Rimska=Anthemis nobilis (Chamaemelum nobile)
Drugi nazivi: titrica, jarmen, matičnjak, bela rada, milica, žabnjak, materičnjak, gorčak, kokotnjak, zimski komoračić, bijeli žabljak, kamomila, raman …

PORIJEKLO
Kamilica je rasprostranjena u skoro cijeloj Europi i Aziji.

IZGLED BILJKE
Visine 15-60 cm, tankog i razgranatog korijena, dvostruko perasto razdijeljenih listova. Stabljika je uspravna, gola, većinom razgranata. Listovi su naizmjenični, 2-3 puta perasto razdijeljeni, s uskim, linearnim režnjevima. Mirišljive cvjetne glavice su pojedinačne, na dugim stapkama. Imaju ispupčenu i šuplju cvjetnu ložu, a sastavljene su od dvospolnih žutih cjevastih cvjetića u sredini i bijelih jezičastih cvjetića na rubu, koji su povijeni prema dolje.

VIJEK RASTA
Jednogodišnja biljka.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ
Raste na mjestima izloženim suncu. Ako nema dovoljno svjetlosti, ne klija. Prilikom nedostatka svijetlosti u razdoblju od pupanja do punog cvata, kakvoća eteričnog ulja opada.

TEMPERATURA
Kamilici je potrebna umjerena klima i srednje temperature. Već kod 6°C klija i raste, a optimalna temperatura za rast i razvoj je 20-25ºC. Kada se oblikuju cvjetne glavice i nakuplja eterično ulje. Dnevne temperature niže od 20 ºC negativno se odražavaju na kakvoću eteričnog ulja.

ZRAK

ZALIJEVANJE
Kamilica dobro podnosi sušu, ali površina tla mora biti stalno vlažna da bi proklijala.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Uspješno uspijeva na svim tlima, osim na vrlo rastresitom vapnenačkom tlu. Na pseudogleju, teškom, nepropusnom tlu postižu se dobri prinosi visokokvalitetnog cvijeta. Sjetva kamilice je ekonomski opravdana na tlima na kojima slabo uspijevaju gotovo sve druge kulture.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Biljka cvate od kraja travnja do rujna. Sjemenke su sitne, duguljaste, svijetlo-smeđe roške sa 3 rebra, bez kunadre.

RAZMNOŽAVANJE
Razmnožava se sjemenkama koje su klijave 2-3 godine pri pravilnom skladištenju. Sije se od rujna do listopada ili najkasnije do veljače, a proklijati može već nakon 5 dana.

KALENDAR BILJKE
Proljeće: početkom proljeća posljednje sijanje te klijanje, a sredinom proljeća stvaranje cvjetova.
Ljeto: ---
Jesen: sjetva
Zima: ---

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Uporaba kamilice je vrlo raširena, kako u narodnoj tako i u službenoj medicini. Od cvjetova kamilice najčešće se spravlja čaj, jedan od najpoznatijih narodnih lijekova.

1. Kao čaj preporučeno ju je piti u svim slučajevima nervoze i nemira, kod jutarnjih mučnina, grčeva u trbuhu, u liječenju kolitisa, gastritisa, općenito kod bolesti probavnog trakta ili kod potrebe za reguliranjem stolice. Ugodna je okusa i ne traži šećer, a ako ne možete bez šećera, valja napomenuti kako u slučaju trbušnih oboljenja i crijevnih iritacija šećer treba izbjegavati. Kada je riječ o čaju, valja obratiti pozornost na jačinu. Za šalicu čaja dovoljna je žličica suha cvijeta. Kamilicu ne kuhamo, već samo prelijemo vrućom vodom.
2. Kao oblog možete koristiti cvjetove. Usitnjen sadržaj omotajte gazom ili komadićem tanke tkanine i njime tretirajte područje rana i iritacija. Upotrijebiti možete svježe i poparene cvjetove. Iritirano područje možete ispirati čajem. 
3. Parna kupelj. Udisanje pare blagotvorno djeluje prilikom liječenja sinusa, glavobolja, šumova u ušima kao i kod plućnih bolesti, prehlada, pojave katara i začepljenosti dišnih puteva. Pri liječenju bolesti očiju i kapaka, koristite i blagi oblog načinjen od čaja.
4. Kupka. Kamilica je odličan odabir za njegu kože. Koža je najveći organ našega tijela pa tretiranjem i umirivanjem kože utječemo na različite senzore i osjete i tako umirujemo, relaksiramo cijelo tijelo, uključujući psihu. Kamilicu stoga uvrstite u njegovanje. Šaka cvjetova osušene kamilice, samostalno ili u kombinaciji s biljem poput lavande i nevena ne umiruje samo kožu, već pridonosi opuštanju svih mišića, uklanja napetost te utječe na ukupno zdravlje našeg organizma.
5. Ulje. Razne su uljne kombinacije u kojima kamilica može prodonijeti liječenju. Jedan od jednostavnih pripravaka je onaj s maslinovim uljem. Cvjetove potopite u 2 dl maslinova ulja i ostavite na suncu 3-5 tjedana. Priprazite da su cvjetovi posve prekriveni uljem i povremeno tijekom razdoblja maceriranja, protresite bocu. Dobivenim maceratom možete njegovati cijelu kožu, ublažavati kožne iritacije, osipe, otekline, reumu, giht, ali i njegovati ispucalu i suhu kosu. Ulje je dobro za njegovanje vlasišta i tretiranje peruti. Kod svjetlije kose, preporučeno je i ispiranje čajem od kamilice koji svijetloj kosi daje poseban ton i sjaj.

Napomena: u većim količinama kamilica pojačava došu vata; treba voditi računa i o doziranju jer veće koncentracije mogu izazvati mučninu, a rjeđe i alergijske reakcije.


ZANIMLJIVOSTI

NAJČITANIJE