Bosiljak

lat. Ocimum basilicum
Drugi nazivi: bazilikum, bosiok, bosilje, fesližan, fasliđan, vesligen, murtela, marjanec, bajžulek, krupan bosiljak, …

PORIJEKLO/POVIJEST
Porijeklom dolazi iz Indije, porodice usnjača.
Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka.
Danas se najviše uzgaja u Nizozemskoj.

IZGLED BILJKE
Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka, naraste kao grm u visinu od 20 do 60 cm. Stabljika, listovi i cvjetne čašice prekriveni su finim dlačicama. Listovi su ovalni, 1,5 do 5 cm dugi i do 3 cm široki, veličina ovisi o staništu i količini vlage i hranjivih tvari. Općenito govoreći, listovi uzgajanog bosiljka su veći, a samoniklog manji. Rubovi lista su glatki.

VIJEK RASTA
Jednogodišnja biljka.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ

TEMPERATURA
Bosiljak je kultura koja uspijeva u umjereno toploj klimi. Optimalna temperatura za klijanje bosiljka je 18 do 20 °C , iako će proklijati i pri minimalnoj temperaturi od 12 °C.

ZRAK

ZALIJEVANJE
Budući da je korijen biljke plitak, bosiljak zahtjeva relativno veliku količinu vlage. U vegetacijskom razdoblju zahtijeva od 600 do 650 mm2 padalina, a osobito mu je potrebna vlaga u stadiju klijanja, nicanja, izbijanja izbojaka i pupanja.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Biljka je relativno osjetljiva na uvjete tla te ga je potrebno uzgajati na toplim humusnim tlima s dobrim vodozračnim režimom.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Cvate od svibnja do rujna, cvjetovi su ružičaste ili bijele boje, a nalaze se na središnjem dijelu stabljike i izdancima. Plod je 1,5 do 2 mm dug.

RAZMNOŽAVANJE

KALENDAR BILJKE

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Cijela stabiljka, a najviše ulja ima u listovima. Koristi se u prehrambenoj industriji kao dodatak jelima.
Bosiljak potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.
U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), kod hripavca, početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura). Ublažava kašalj, liječi afte, a služi i za grgljanje kod bolesti grla i protiv promuklosti. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.
Povoljno djeluje na živčani sustav: smiruje živčanu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.
Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana. Svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda kukaca ako prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda.
Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da eterična ulja imaju antibakterijsko, antivirusno i antiseptičko djelovanje.

ZANIMLJIVOSTI
Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka. Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s nazubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.

Po kršćanskoj legendi bosiljak je narastao na mjestu Isusovog raspela. Na misama 14. rujna se u bosiljak polaže križ, jer se vjeruje da je kraljevska biljka.
Categories:

NAJČITANIJE