lat. Stevia rebaudiana
Drugi
nazivi: stevija
PORIJEKLO
Dolazi
iz suptropske klime Paragvaja. Tamošnji Guaran ljudi koriste već više od 1500
godina kao ljekovitu biljku.
IZGLED BILJKE
Zeljasta
biljka koja ima listiće veličine 2-3 cm, a sveukupna visina joj doseže od 70 do
100 cm.
VIJEK RASTA
Biljka
je trajnica, ali pošto ne podnosi mraz, uzgaja se kao jednogodišnja biljka.
SVJETLOST I SMJEŠTAJ
TEMPERATURA
Ne
podnosi mraz.
ZRAK
ZALIJEVANJE
VODA
SADNJA/PRESADNJA
SUPSTRAT
RAST/CVATNJA/PLODOVI
RAZMNOŽAVANJE
KALENDAR BILJKE
BOLESTI I LIJEČENJE
SAVJETI PRI KUPNJI
UPOTREBA
Biljka
je u potpunosti jestiva. Koristi se kao zaslađivač jer je 30 puta slađa u
odnosu na šećernu repu, a ima 300 puta manje kalorija. Njezin sastojak,
steviozid, je čak 150-300 puta slađi.
U
studijama je promatrano djelovanje pri snižavanju krvnog tlaka, hipoglikemije i
antimikrobnost. Stevia je također pogodna za dijabetičare jer ne povećava
razinu šećera u krvi. Nema štetnih učinaka na zube.
Kako
je koristiti?
Možete
ju grickati svježu ili koristiti u suhom obliku.
Odrežite
stabljiku biljke i ostavite da se posuši. Ako imate uređaj za mljevenje šećera,
narežite cijelu stabljiku na kraće komade i usitnite u sitni prah. Ako pak
nemate uređaj, rukama sameljite listiće u prah.
Ovisno
o vašem ukusu, dovoljna je 1/3 ovog praha u odnosu na količinu šećer koju
upotrebljavate.
ZANIMLJIVOSTI
Stevia
je zakon zabranjena zakonom u većini zemalja Sjeverne Amerike i Europe, dok na
primjer najviše nasada stevie ima u Japanu. U velikoj upotrebi je i u drugim
zemljama Azije.