Stevia

lat. Stevia rebaudiana
Drugi nazivi: stevija

PORIJEKLO
Dolazi iz suptropske klime Paragvaja. Tamošnji Guaran ljudi koriste već više od 1500 godina kao ljekovitu biljku.

IZGLED BILJKE
Zeljasta biljka koja ima listiće veličine 2-3 cm, a sveukupna visina joj doseže od 70 do 100 cm.

VIJEK RASTA
Biljka je trajnica, ali pošto ne podnosi mraz, uzgaja se kao jednogodišnja biljka.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ
           
TEMPERATURA        
Ne podnosi mraz.

ZRAK

ZALIJEVANJE

VODA

SADNJA/PRESADNJA
           
SUPSTRAT

RAST/CVATNJA/PLODOVI

RAZMNOŽAVANJE

KALENDAR BILJKE

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Biljka je u potpunosti jestiva. Koristi se kao zaslađivač jer je 30 puta slađa u odnosu na šećernu repu, a ima 300 puta manje kalorija. Njezin sastojak, steviozid, je čak 150-300 puta slađi.
U studijama je promatrano djelovanje pri snižavanju krvnog tlaka, hipoglikemije i antimikrobnost. Stevia je također pogodna za dijabetičare jer ne povećava razinu šećera u krvi. Nema štetnih učinaka na zube.
Kako je koristiti?
Možete ju grickati svježu ili koristiti u suhom obliku.
Odrežite stabljiku biljke i ostavite da se posuši. Ako imate uređaj za mljevenje šećera, narežite cijelu stabljiku na kraće komade i usitnite u sitni prah. Ako pak nemate uređaj, rukama sameljite listiće u prah.
Ovisno o vašem ukusu, dovoljna je 1/3 ovog praha u odnosu na količinu šećer koju upotrebljavate.

ZANIMLJIVOSTI

Stevia je zakon zabranjena zakonom u većini zemalja Sjeverne Amerike i Europe, dok na primjer najviše nasada stevie ima u Japanu. U velikoj upotrebi je i u drugim zemljama Azije.

NAJČITANIJE