Jagoda

lat. Fragaria X = Vesca, Ananassa
Drugi nazivi:

PORIJEKLO
Jagoda je rod biljaka iz porodice ruža s desetak vrsta, od koje su gotovo sve rasprostranjene u sjevernom umjerenom pojasu, a samo jedna u Čileu. Šumska jagoda (Fragaria vesca) rasprostranjena je u umjerenoj Europi i umjerenoj Aziji, a udomaćila se i izvan toga područja.

IZGLED BILJKE
Donji su listovi biljaka sastavljeni od 3 liske; od bijelih se cvjetova razvija zbirni plod (jagoda) koji na mesnatom cvjetištu nosi brojne sjemenke.

VIJEK RASTA
Višetrajnica.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ
Za jagodu su najpovoljniji oni položaji koji nisu izloženi vjetru i akumulaciji hladnog zraka. Za rane sorte najbolji su južni položaji, gdje se ne javljaju kasni proljetni mrazevi jer je na njima omogućeno ranije sazrijevanje ploda za oko 10 dana u odnosu na sjeverne položaje. Sjeverne i istočne položaje treba koristiti za srednje rastuće, a sjeverne i ravničarske površine za kasne sorte jer one obično kasnije cvjetaju i nema opasnosti od kasnih proljetnih mrazova.

TEMPERATURA
Jagoda se smrzava na temperaturi od -15 °C do -18 °C. Ako nema snježnog pokrivača, osobito pri kraju zimskog razdoblja kada otopli, strada i na -5 °C do -7 °C. Cvijet jagode se smrzne na -2 °C. Tijekom vegetacije najbujniji porast je pri temperaturama od 20 - 24 °C (optimum 23 °C).

ZRAK

ZALIJEVANJE

VODA
Uslijed nedostatka vlage u tlu, korijenov sistem se nedovoljno razvija u površinskom dijelu tla; ne formiraju se rašlje na stablu, uslijed čega se smanjuje bujnost i rodnost, a plodovi su sitni i nekvalitetni. S obzirom da se jagoda sadi u vrlo gusti sklop i ima veliku lisnu masu, tlo neophodno mora sadržavati 75 - 80 % vlage. Potrebno im je navodnjavanje početkom cvjetanja, tijekom zrenja i po završetku svih berbi.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Najbolja su pjeskovito-ilovasta tla i tla bogata organskim tvarima (humusom). Tla moraju biti dovoljno duboka i drenirana. Najpovoljnija kiselost se kreće od pH 4,6 - 6,4. Loše predkulture za jagodu su grašak, rajčica, bijeli krumpir, repa i kukuruz jer svi dijele iste štetnike.
Za uzgoj nasada jagoda, tlo se mora pripremiti. Tlu se mora popraviti struktura, uništiti korovi, rigola se na dubinu od 30 cm i ravna. Prije rigolanja, ako je tlo nedovoljno plodno, dodaje se oko 15 - 20 t/ha stajskog gnojiva. Ako je tlo siromašno humusom potrebno je unijeti 30-40 t/ha stajskog gnojiva ili se u prethodne dvije godine uzgajaju i zaoravaju biljke za zelenu gnojidbu. Pri gnojidbi organskim gnojivima, dodajemo 300 - 600 kg NPK 5:20:305.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Poboljšanje uzgoja
U područjima gdje vladaju zimski ili proljetno-ljetni vjetrovi trebaju se podići vjetrozaštitni pojasevi na razmaku od 120 - 200 m. U tu su se svrhu najbolje pokazale višnje, šljive, ribizi, suncokret i kukuruz. Plodored ovisi od više čimbenika i može biti 3,5 i 8-godišnji.
Jagode se sade u redove te razmak od reda do reda iznosi 60 cm, a u redu 30 cm. Među redovima se načine plitke brazde za navodnjavanje. Do berbe, voda se pušta u sve brazde, a tijekom berbe naizmjenično u svaku drugu, kako bi suhim brazdama mogli prolaziti berači.
Jagode se mogu saditi u gredice širine 50 cm ili humke visine 20 cm i prekrivaju se crnom folijom.

Prednost uzgoja na foliji:
•          Sprječava rast korova jer ne propušta svjetlost.
•          Održava fizičku strukturu tla jer sprječava da kiša sabije zemlju.
•          Povećava toplinu i vlažnost tla.
•          Povećava se prinos jagoda za 20 - 30 %.
•          Povećava kvalitetu ploda jer je smanjeno truljenje, a boja je intenzivnija.
•          Sprječava truljenje ploda jer isti ne leži na zemlji.
•          Ubrzava sazrijevanje ploda za 3 - 4 dana.
•          Štede se radni sati za uništavanje korova, obradu međuredova, zalijevanje jagodnjaka i pri berbi ploda

Budući da se folijom prekrije tlo, na njoj se načine otvori u koje će se saditi jagode. Otvori, odnosno rupe široke 4 - 5 cm, buše se na međurednoj udaljenosti 35 - 40 cm i razmakom između biljaka od 20 cm u redu. Jagode na foliji sade se od sredine srpnja do sredine rujna.
Održavanje nasada jagode
Njega jagoda na foliji sastoji se u prihranjivanju preko lišća (folijarna prihrana) i to u 4 - 5 navrata tijekom vegetacije. Zalijeva se orošavanjem (umjetnom kišom) ili površinski, sistemom kap po kap. Međuredni prostor čisti se od korova, a kasnije se postavlja i malč (pšenična slama najčešće).
Berba plodova
Berba sorti mekoga ploda obavlja se prije punog zrenja, a plod sorti čvrstoga ploda bere se u punom zrenju. Berbu treba obaviti ujutro poslije pada rose i poslije podne kada je slabiji intenzitet sunčevog zračenja i kada se plod rashladi. Trajanje berbe ovisi o sorti ali prosječno se beru svakog drugog dana. Pakiraju se u male otvorene plitke letvene sandučiće i u skladištu čuvaju pri temperaturi od 0 °C.

RAZMNOŽAVANJE
Jagode se mogu razmnožavati sjemenom, cijepljenjem, dijeljenjem grmova i vriježama. Sjeme posijano u vrtnu zemlju, kojoj se doda pijesak i kompost, počinje klijati nakon 12 - 15 dana. Cijepljenje jagoda se obavlja kada se želi otkriti nazočnost virusnih oboljenja. Grmovi se dijele kod sorata krupnijeg ploda i mjesečarki koje ne daju vriježe. Razmnožavanje vriježe ja najrašireniji način razmnožavanja jagoda. U pravilu, na svakom članku (nodiju) vriježe razvijaju se adventivni pupovi koji daju stablo s lišćem i korijenov sistem, sadnicu.
Sadnice za sadnju
Sadnice trebaju biti svježe, zdrave s dobro razvijenim korijenovim sistemom i najmanje 3 - 5 razvijenih listova. Prije sadnje, sadnicama se skraćuju žile i potapaju se u smjesu zemlje i goveđeg gnoja ili u hormon za bolje ožilavanje. Za ljetnu sadnju koriste se presadnice proizvedene u prethodnoj godini, a sade se u drugoj polovici srpnja.

KALENDAR BILJKE

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Plod biljke se koristi u prehrambenoj industriji, a list i cvijet biljke se koriste za čajeve.

ZANIMLJIVOSTI
Sorte:
•          Albion
•          Antea
•          Arosa
•          Civka (Raurica)
•          Civmad (Madeleine)
•          Civri30 (Elsinore)
•          Clery
•          Dely
•          Diamante
•          Everest
•          Galiaciv
•          Joly
•          Kraljica doline (Regina delle valli)
•          Lia
•          NF311 (Alba)
•          NF421 (Asia)
•          Onebor (Marmolada)

•          Record

Bazga


lat. Sambucus
Drugi nazivi: bezg, zovina

PORIJEKLO

IZGLED BILJKE
Drvenasta biljka, dok je ponegdje i zeljasta.

VIJEK RASTA
Višetrajnica.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ

TEMPERATURA
Bazga uspijeva u područjima gdje prosječna mjesečna temperatura u listopadu varira od 7,2 do 15 °C. U Hrvatskoj je raširena gotovo posvuda, a dopire do 1.401 m nadmorske visine. Sambucus nigra otporna je na zimsku hladnoću, podnosi do -29 °C u razdoblju mirovanja.

ZRAK

ZALIJEVANJE
Bazga se svrstava u biljne vrste koje imaju visoke potrebe za vodom. Može se uzgajati u područjima koja imaju 700 mm oborina godišnje. Često ju se nalazi uz obale rijeka.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Korijen se bazge prostire plitko te joj je potrebno osigurati dovoljno vlage, osobito u vrijeme rasta plodova - u ljeto. Važan je pažljiv odabir lokacije kako bi se smanjio potencijalni utjecaj suše.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Bazga cvate dosta kasno, od svibnja do kolovoza, stoga rijetko strada od proljetnih mrazova.

RAZMNOŽAVANJE
Može se razmnožavati generativno (sjemenom) i vegetativno (reznicama). U komercijalne svrhe bazga se vegetativno razmnožava pri čemu se koriste zrele, zelene i poluzelene reznice.

KALENDAR BILJKE   

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Većina se vrsta bazgi navodi kao otrovne biljke. Otrovni su nezreli plodovi Sambucus nigra, a toksini se nalaze i u kori, listovima i mladicama. Sadržava tri toksina - sambunigrin, prunasin i holokalin. Indikatori otrovanja bazgom su mučnina, povraćanje i proljev, bolovi i grčevi u trbuhu.
Cvjetovi bazge su vrlo traženi i koriste se najčešće u sokovima.

ZANIMLJIVOSTI
Biljka služi kao bioindikator jer je rasprostranjena na mjestima gdje je onečišćeni zrak.

Bosiljak

lat. Ocimum basilicum
Drugi nazivi: bazilikum, bosiok, bosilje, fesližan, fasliđan, vesligen, murtela, marjanec, bajžulek, krupan bosiljak, …

PORIJEKLO/POVIJEST
Porijeklom dolazi iz Indije, porodice usnjača.
Nekad se bosiljak uzgajao u vladarskim vrtovima antičke Grčke i srednjovjekovnoga Bizanta kao vrlo cijenjena začinska biljka.
Danas se najviše uzgaja u Nizozemskoj.

IZGLED BILJKE
Bosiljak je jednogodišnja začinska biljka, naraste kao grm u visinu od 20 do 60 cm. Stabljika, listovi i cvjetne čašice prekriveni su finim dlačicama. Listovi su ovalni, 1,5 do 5 cm dugi i do 3 cm široki, veličina ovisi o staništu i količini vlage i hranjivih tvari. Općenito govoreći, listovi uzgajanog bosiljka su veći, a samoniklog manji. Rubovi lista su glatki.

VIJEK RASTA
Jednogodišnja biljka.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ

TEMPERATURA
Bosiljak je kultura koja uspijeva u umjereno toploj klimi. Optimalna temperatura za klijanje bosiljka je 18 do 20 °C , iako će proklijati i pri minimalnoj temperaturi od 12 °C.

ZRAK

ZALIJEVANJE
Budući da je korijen biljke plitak, bosiljak zahtjeva relativno veliku količinu vlage. U vegetacijskom razdoblju zahtijeva od 600 do 650 mm2 padalina, a osobito mu je potrebna vlaga u stadiju klijanja, nicanja, izbijanja izbojaka i pupanja.

SADNJA/PRESADNJA

SUPSTRAT
Biljka je relativno osjetljiva na uvjete tla te ga je potrebno uzgajati na toplim humusnim tlima s dobrim vodozračnim režimom.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
Cvate od svibnja do rujna, cvjetovi su ružičaste ili bijele boje, a nalaze se na središnjem dijelu stabljike i izdancima. Plod je 1,5 do 2 mm dug.

RAZMNOŽAVANJE

KALENDAR BILJKE

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Cijela stabiljka, a najviše ulja ima u listovima. Koristi se u prehrambenoj industriji kao dodatak jelima.
Bosiljak potiče apetit te povoljno utječe na probavu i ravnotežu crijevne flore.
U obliku čajeva najčešće se primjenjuje kod liječenja upala (želuca, crijeva), kod hripavca, početnih stanja tuberkuloze i kod bolesti mokraćnih organa (bubrega, mjehura). Ublažava kašalj, liječi afte, a služi i za grgljanje kod bolesti grla i protiv promuklosti. Ulje bosiljka smatra se odličnim sredstvom protiv akni.
Povoljno djeluje na živčani sustav: smiruje živčanu napetost, migrenu, poboljšava pamćenje i otklanja mentalni umor.
Oblozi od bosiljka pospješuju zacjeljivanje rana. Svježi listovi bosiljka odličan su domaći lijek protiv uboda kukaca ako prstima usitnite lišće i natrljate mjesto uboda.
Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da eterična ulja imaju antibakterijsko, antivirusno i antiseptičko djelovanje.

ZANIMLJIVOSTI
Uobičajen je zeleni bosiljak, ali postoje još i ljubičasti i tamni bosiljak. Ljubičasti bosiljak ima kovrčave listove s lijepim nazubljenim rubovima i može se koristiti umjesto svojih zelenih rođaka. Privlačan je i kao ukrasna biljka. Kao vrsta, tamni je bosiljak široko rasprostranjena povrtnica s nazubljenim listovima koji imaju dobar, srednje jak okus, ili nešto jači okus po đumbiru.

Po kršćanskoj legendi bosiljak je narastao na mjestu Isusovog raspela. Na misama 14. rujna se u bosiljak polaže križ, jer se vjeruje da je kraljevska biljka.

Stevia

lat. Stevia rebaudiana
Drugi nazivi: stevija

PORIJEKLO
Dolazi iz suptropske klime Paragvaja. Tamošnji Guaran ljudi koriste već više od 1500 godina kao ljekovitu biljku.

IZGLED BILJKE
Zeljasta biljka koja ima listiće veličine 2-3 cm, a sveukupna visina joj doseže od 70 do 100 cm.

VIJEK RASTA
Biljka je trajnica, ali pošto ne podnosi mraz, uzgaja se kao jednogodišnja biljka.

SVJETLOST I SMJEŠTAJ
           
TEMPERATURA        
Ne podnosi mraz.

ZRAK

ZALIJEVANJE

VODA

SADNJA/PRESADNJA
           
SUPSTRAT

RAST/CVATNJA/PLODOVI

RAZMNOŽAVANJE

KALENDAR BILJKE

BOLESTI I LIJEČENJE

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Biljka je u potpunosti jestiva. Koristi se kao zaslađivač jer je 30 puta slađa u odnosu na šećernu repu, a ima 300 puta manje kalorija. Njezin sastojak, steviozid, je čak 150-300 puta slađi.
U studijama je promatrano djelovanje pri snižavanju krvnog tlaka, hipoglikemije i antimikrobnost. Stevia je također pogodna za dijabetičare jer ne povećava razinu šećera u krvi. Nema štetnih učinaka na zube.
Kako je koristiti?
Možete ju grickati svježu ili koristiti u suhom obliku.
Odrežite stabljiku biljke i ostavite da se posuši. Ako imate uređaj za mljevenje šećera, narežite cijelu stabljiku na kraće komade i usitnite u sitni prah. Ako pak nemate uređaj, rukama sameljite listiće u prah.
Ovisno o vašem ukusu, dovoljna je 1/3 ovog praha u odnosu na količinu šećer koju upotrebljavate.

ZANIMLJIVOSTI

Stevia je zakon zabranjena zakonom u većini zemalja Sjeverne Amerike i Europe, dok na primjer najviše nasada stevie ima u Japanu. U velikoj upotrebi je i u drugim zemljama Azije.

NAJČITANIJE