Božićna zvijezda

lat. Euphorbia Pulcherrima
Drugi nazivi: poinsettia, božićnica

PORIJEKLO

IZGLED BILJKE

VIJEK RASTA

SVJETLOST I SMJEŠTAJ
Tijekom cvatnje: svjetlo, ali ne direktno sunce.
Tijekom mirovanja: svjetlo do kraja kolovoza, a dalje je držimo pod uvjetima: 14 sati mrak (potpuni) i 10 sati svjetlosti.

TEMPERATURA
Tijekom cvatnje 15-20°C ne blizu grijaćih tijela.
Tijekom mirovanja: oko 12°C te ju staviti van kad bude iznad +12°C.

ZRAK
Relativno visoka vlažnost zraka, ali ne prevlažan. Nikako na propuhu.

ZALIJEVANJE
Često (cca. jednom tjedno), ali voda ne smije stajati u lončanici. Svaka 2 tjedna dohranjivati dok ne dobije crvene listove.

SADNJA/PRESADNJA
Ako je potrebno, biljku presadite tijekom lipnja ili srpnja.
Biljku presađujemo sa starim supstratom u novi, vrlo oprezno jer ima krhko korijenje. Nakon što je biljka presađena, ostavite ju dva dana u sjenovitom prostoru bez zalijevanja, kako bi se korijen raširio na novi dio supstrata. Nakon toga biljku zalijte i ponovno ju stavite na svijetlo i toplo mjesto. Nemojte nikako zaboraviti redovito, ali ne pretjerano zalijevanje, tako da supstrat bude uvijek lagano vlažan.

SUPSTRAT
Humusna zemlja s malo pijeska.

RAST/CVATNJA/PLODOVI
U ovom slučaju to je dobivanje boje gornjih listova (brakteje). Da bi brakteje dobili boju (crvenu, ružičastu ili bijelu) potrebno joj je i određeno razdoblje potpunog mraka. Stoga je već od kraja kolovoza biljku potrebno prekrivati ili staviti na tamnije mjesto tako da ima 14 sati mraka i 10 sati svjetla.

RAZMNOŽAVANJE

KALENDAR BILJKE
Proljeće: (ožujak-travanj) nakon što otpadnu brakteje izdanke treba prikratiti na 10 cm visine i ne zalijevati 1 mjesec.
Ljeto: (lipanj-srpanj) ako je potrebno presadite biljku
Jesen: ako novi izdanci rastu prebrzo, prikraćujemo ih sve do kolovoza. Stavljanje u mrak! (vidi gore “Svjetlost”)
Zima: Cvatnja

BOLESTI I LIJEČENJE
Trulež donjeg dijela korijenja - izdanci odjednom venu, a stabljika pocrni. Da bi se to izbjeglo, pazite na vlagu u zemlji i ne prihranjujte previše.
Siva plijesan - manifestira se kao bijela ili siva nakupina na listovima koju uzrokuje previše vlage u zraku. Ako to primijetite, najprije uklonite sve zaražene listove, a zalijevanjem preko podloška omogućite biljci da se osuši.
Oštećeni dijelovi biljke - odrežite peteljku lista 2 cm od izbojka. Ostatak peteljke se sam osuši i otpadne, a na tom se mjestu stvara pravo tkivo i nema opasnosti od ulaska štetnih organizama.

SAVJETI PRI KUPNJI

UPOTREBA
Biljka se koristi kao ukrasna sobna biljka. Nakon rukovanja s biljkom, preporuča se oprati ruke zbog nadražujućeg soka u biljci. Nikako ne konzumirati.

ZANIMLJIVOSTI

Biljka je blago otrovna, stoga operite ruke nakon rukovanja njome te držite dalje od djece i kućnih ljubimaca.

NAJČITANIJE